Giclee print

Wat is een Giclée?

Giclée komt van het Franse werkwoord ‘gicler’ wat stralen of vernevelen betekent. 
Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier (fine art papier), fotopapier of canvas. De Giclée vind zijn oorsprong eind jaren 80 in de Verenigde Staten. Via de in 1987 geïntroduceerde Scitex IRIS 3024 printer kon men voor het eerst digitale bestanden via een Apple computer naar deze printer sturen en uitprinten. Kunstenaars zagen meteen de mogelijkheid om op deze wijze gelimiteerde oplages te printen van hun originelen kunstwerken. Voorheen was dit alleen weggelegd voor kunstenaars die gebruik maakten van de traditionele (grafiek) methodes als zeefdruk, steenlitho of ets. De kwaliteit van deze Giclée prints was niet echt zeer hoogwaardig en de kleuren verdwenen als sneeuw voor de zon als deze in aanraking kwamen met UV licht. Pas jaren later zijn er speciale watergedragen archival inkten gemaakt die zorgen voor een lange houdbaarheid. Marcel Salome  experimenteerde al in de jaren 90 met de IRIS 3024 printers om kunstwerken en foto’s te kunnen afdrukken en was daarmee in Nederland een pionier op het gebied van Giclée printen.

De houdbaarheid van een Art Giclée print ligt tussen de 50 en 300 jaar en zelfs langer. Uiteraard is dit afhankelijk van materiaal en blootstelling van UV.

De  Art Giclée print is altijd vervaardigd met watervaste archival pigment inkten en op zuurvrije materialen. Deze materialen zijn voorzien van een onzichtbare coating die zorgt voor een chemische reactie tussen inkt en materiaal. De minimale resolutie is 1440 dpi waardoor de afdrukken rasterloos zijn en een ongekende detaillering hebben.

Ik sta ook garant voor dat er nooit meer prints worden vervaardigd dan is opgegeven. Is de oplage van een editie 15 dan zullen er nooit meer dan 15 gemaakt worden.

GICLEE PRINTS

 

 

Geprint op:

Hahnemühle Photo Silk Baryta 310 A3+   (32,9 bij 48,3 centimeter)

Photo Silk Baryta 310 is een wit, zijdeglans bariet papier dat doet denken aan het traditionele zilverhalide fotopapier. De unieke bariumsulfaat coating zorgt voor een uitzonderlijk resultaat met een grote kleurruimte.

Giclée Comp1 oplage max 15 prijs 275,00 euro

Wordt aan de achterzijde gesigneerd .