Technieken

Fotograferen in zwart-wit

Ondanks de tegenwoordige digitale kleurenfotografie blijft de zwart-witfoto een grote aantrekkingskracht houden op veel mensen die fotografie als hobby hebben.

Helaas blijft het verwerken van zwart-witfoto’s tot een goed resultaat iets wat niet zo heel eenvoudig is.

Je kunt natuurlijk op de 2handsmarkt een camera aanschaffen en vervolgens op de klassieke manier met film aan de gang gaan en een doka inrichten of via zelf of laten inscannen dit omzetten naar digitaal.

Het voordeel is dat je dan niet alleen een beeld vastlegt maar ook een structuur waaruit de foto bestaat .

Dat is wat de korrel wordt genoemd, en die bestaat uit zichtbare zilverkristallen die de structuur van de emulsie vormen.

Je zal ontdekken dat er een groot verschil is tussen de verschillende film soorten in korrelvorming iets wat de foto vaak aantrekkelijker dan wel speciaal maakt.

Wil je liever digitaal gaan werken in zwart-wit dan is het aan te bevelen een camera aan te schaffen waarmee je in RAW kan fotograferen alleen dan kan je het verkregen bestand volledig corrigeren een in JPEG opgeslagen bestand is wel om te zetten naar zwart-wit maar gaat altijd gepaard met kwaliteit verlies.

Sommige camera’s beschikken ook over een zwart-wit stand dit levert echter altijd grijze beelden op die later vrijwel niet zijn te bewerken.

Reacties uitgeschakeld voor Fotograferen in zwart-wit