Technieken

Zelf zwart-wit film ontwikkelen

Hoe zelf een zwart-wit film ontwikkelen

We laten u zien hoe u, met de spullen op de lijst hieronder, uw eigen film in acht stappen kunt ontwikkelen.

U heeft nodig:
Ontwikkelaar
Stopbad
Fixeer
Bevochtigingsmiddel
Ontwikkelbak
Wisseltas
Thermometer
Opslagflessen
Filmopener
Schaar

  1. We beginnen

Laten we beginnen met het laden van de film in de spiraal. Dit moet gebeuren in volledige duisternis. Als je een donkere kamer hebt is dat perfect, maar om het je gemakkelijk te maken in het donker, leg je de ontwikkeltank voor je neer met het deksel eraf en de spoel verwijderd. Je hebt ook een filmbusopener (voor 35mm), een schaar en je film nodig. Als je klaar bent, doe je het licht uit.

Als je geen donkere ruimte tot je beschikking hebt, kun je een speciale doka tas gebruiken. Doe gewoon alle spullen in de tas en rits hem dicht met alle spullen erin. Doe je armen in de mouwen – de manchetten moeten strak genoeg om je armen zitten om te voorkomen dat er licht binnenkomt.
Zwart-wit film ontwikkelen

  1. Oefen

We raden u zeker aan wat belichte film te gebruiken om de volgende stap in het licht uit te proberen. U zult het snel onder de knie hebben en de spoelen zonder nadenken kunnen laden, maar de eerste keer kan het lastig zijn. Oefening baart kunst, zeggen ze.

  1. Laad je film

Open nu je onontwikkelde film. Gebruik een opener op 35mm om de bovenste ring van de filmbus te verwijderen en trek de filmrol eruit. Snij voorzichtig de tong van de film af, zodat je een rechte rand overhoudt die helemaal doorloopt. Als het 120 is, ontrol je de rol gewoon en maak je hem los van het rugpapier.

Pak nu de rol op en zorg ervoor dat je voelt dat beide inkepingen aan de buitenrand zijn uitgelijnd. Schuif nu het einde van de film onder de twee inkepingen totdat je voelt dat de film tussen de tandwielgaten komt. Als de film recht naar binnen is geschoven, kunt u beide kanten van de spoel afwisselend heen en weer draaien, waardoor de film in beweging komt.

Als de film eenmaal op de spoel zit, moet u hem in de tank doen. Als de spoel erin zit, doe je het deksel erop en draai je het tot het vastklikt. Uw ontwikkeltank is nu lichtdicht en het is veilig om het licht aan te doen of de tank uit de luiertas te halen.

  1. 4. Meng uw chemie

Hoe dit precies in zijn werk gaat, hangt af van de chemicaliën die u hebt gekozen. U kunt de verdunningsverhouding voor de chemicaliën meestal vinden op het etiket. Hiermee kunt u uitrekenen hoeveel u in verhouding tot het water nodig hebt. Per 35 mm film heb je 300 ml ontwikkelaar, stop en fixeer nodig, en per 120 film 500 ml.

Dus, stel dat je ontwikkelaar een verdunningsverhouding heeft van 1+9 en je hebt één 35mm film te ontwikkelen. Dan deel je 300 ml door 10 (het totaal van 1+9), en dit zou je vertellen dat je 30 ml ontwikkelaar met 270 ml water moet mengen. Herhaal dit voor de drie verschillende chemicaliën.

Elke chemische stof geeft ook de tijd aan die nodig is om te werken en de temperatuur waarbij hij het beste werkt. Bij het verwerken van zwart-wit film is de standaardtemperatuur 20°. Het is het beste om eerst het water op de juiste temperatuur te brengen en dan de chemicaliën toe te voegen. Als je merkt dat het warmer of koeler is dan het zou moeten zijn, zet je je kan in warm water om het op te warmen of in koud water om het af te koelen.

Als je drie kannen hebt, kun je de ontwikkelaar, het stopbad en de fixeer van tevoren mengen, zodat ze allemaal klaar staan wanneer je ze nodig hebt.
Hoe ontwikkel je zwart-wit film?

  1. Ontwikkelen van zwart-wit film

U bent nu klaar om zwart/wit film te ontwikkelen. Elke combinatie van film en ontwikkelaar heeft een specifieke ontwikkeltijd, dus zorg ervoor dat u weet hoe lang uw combinatie nodig heeft. Zet een timer op, een klok of je telefoon werkt prima hiervoor, en giet langzaam de ontwikkelaar in de centrale trechter van de verwerkingstank. Zodra alles erin zit, bevestig je het platte deksel.

Tijdens het ontwikkelen moet je de tank schudden. Dit zorgt ervoor dat de film gelijkmatig wordt ontwikkeld. Roer de tank om door hem ondersteboven te draaien en dan weer omhoog. Doe dit gedurende de eerste minuut. Als de minuut voorbij is, slaat u de bodem van de tank tegen een hard oppervlak. Hierdoor worden luchtbellen die zich op de film hebben gevormd, losgemaakt. Blijf roeren gedurende de eerste 10-15 seconden van elke minuut tot de volledige ontwikkelingstijd is verstreken.

Dit is de standaard roermethode, maar sommige ontwikkelaars hebben instructies voor andere methoden. Na wat experimenteren kun je de methode vinden die het beste werkt voor de resultaten die je wilt bereiken.

Als de ontwikkelingstijd het einde nadert, maak je dan klaar om je ontwikkelaar uit te gieten. Een eenmalige ontwikkelaar, moet worden weggegooid. Een herbruikbare ontwikkelaar kan in een luchtdichte plastic fles worden gedaan om opnieuw te worden gebruikt.

  1. Stopbad

Giet er nu snel het verdunde stopbad in. Dit zal de ontwikkeling volledig stoppen. Roer de stop gedurende een minuut en giet het terug in een opslagfles. De stop kan vele malen worden hergebruikt, dus verspil hem niet.

  1. Fixeer uw film

Giet vervolgens de fixeervloeistof in het flesje en roer opnieuw gedurende de eerste minuut. Het fixeren duurt maximaal 5 minuten. De fixatie kan ook opnieuw worden gebruikt, dus giet het uit in een fles zodra de film volledig gefixeerd is. Ongeveer halverwege de fixatie zal de film veilig zijn om in het licht te bekijken als je niet kunt wachten om hem te zien. Zorg er wel voor dat u het de volle tijd geeft, want dit is de sleutel tot de levensduur van uw negatieven.

  1. 8. Spoelen en ophangen om te drogen

Nu de film ontwikkeld en gefixeerd is, hoeft u hem alleen nog maar te spoelen. Laat de tank 10-20 minuten onder stromend water staan.

U kunt ook de tank vullen en 5 keer omkeren. Leeg de tank en vul hem opnieuw, deze keer 10 keer omkeren. Vervolgens leegt u de tank, vult u hem opnieuw en keert hem 20 keer om. Tenslotte de tank legen.

Wanneer de film gespoeld is, vult u de tank met water en doet u er een paar druppels bevochtigingsmiddel in. Een minuutje laten inwerken en dan ophangen om te drogen.

U kunt uw vingers, een zeemlap of een wisser gebruiken om het overtollige water van de film te vegen voordat u hem ophangt om te drogen. Gebruik een clip aan de bovenkant en een aan de onderkant om krullend film te helpen voorkomen als het eenmaal droog is.

U zou nu uw volledig ontwikkelde film moeten kunnen zien.
Toch liever de film laten ontwikkelen? Ik doe het graag voor u.

Reacties uitgeschakeld voor Zelf zwart-wit film ontwikkelen