
Zwart-wit fotografie
zwart-wit-fotografie
“Fotografie is voor mij een kunst van observatie. Het gaat erom iets interessants te vinden op een gewone plek… Ik heb ontdekt dat het weinig te maken heeft met de dingen die je ziet en alles met de manier waarop je ze ziet.”
Bij zwart-wit-fotografie is het de kunst van het weglaten van kleur wat veel mensen aanspreekt. Het is het medium dat eenvoud aanbrengt in het beeld en geen afleiding geeft door kleur.
Het brengt je terug naar de essentie van vorm, een oerbeeld van sfeer en licht zonder storende kleuren kortom fotografie in haar meest pure echte vorm.

Zwartwit-fotografie is veel kunstzinniger dan fotograferen in kleur en er is dan ook nog steeds een grote belangstelling voor dit medium zowel van de kant van de amateurfotograaf als van de beroepsfotograaf.
Deze tak van fotografie is eerder een grafische interpretatie van een onderwerp met vele mogelijkheden van eigen inbreng in plaats van een recht-toe-recht-aan presentatie zoals de kleurenfotografie.
Zwart-wit-fotografie is in grote mate afhankelijk van schaduwdetails, contrastverschillen en lichtval.
Mede hierdoor is het zonder meer de hoge school van de fotografie.
Een foto in zwart-wit is een foto een foto in kleur is een plaatje .
Omdat wij de wereld in kleur zien moet je als fotograaf instaat zijn om de onderwerpen al in zwartwit te zien voordat je de fotomaakt.
Dit vereist een andere manier van kijken en denken.
Vooral portretfotografie, architectuur (sterk grafisch lijnenspel) en straatfotografie (sfeerbeelden)
lenen zich bij uitstek om vast te leggen in een zwart-witfoto.
Tegenwoordig hebben we de keus fotografeer je analoog of kies je voor digitaal.
Kies je voor digitaal dan is het boek van Eduard de Kam een must voor de digitale fotograaf die in zwartwit wil werken.
Eduard de Kam is fotograaf en deskundige op het terrein van digitale fotografie en kleurbeheer. Hij is verbonden van het Nederlands Instituut Digitale Fotografie in Haarlem (NIDF). Het NIDF publiceert onder andere de NIDF-norm, waarin beschreven wordt hoe een fotograaf een digitale foto volgens de regels aflevert aan gebruikers, zodat er geen onduidelijkheid hoeft te zijn over de kleuren van de foto en over wat er op staat wanneer een foto is gemaakt en hoe het auteursrecht en de gebruikersrechten zijn geregeld. Verder verzorgt Eduard trainingen en schrijft hij voor PlF en Digitales.
Wil je zelf aan de gang met zwart-witfotografie in de digitale wereld?
Nader kennismaken met de digitale Zwart-witfotografie lees hier verder
Ik vervaardigd zelf zwart-witfoto van diverse onderwerpen in kleine oplage je kan hiermee een stukje unieke kunst voor aan de muur hebben.
Naast vervaardigen van eigen werk kan je bij mij ook terecht voor het af laten ontwikkelen van zwart- witfilms en handvergrotingen van negatief .

Jouw zwart-wit fotorolletje of wergwerpcamera kun je bij ons inleveren of zenden om deze te laten ontwikkelen en je foto’s af te laten drukken. Ook digitale foto’s op cd-rom of via wetransfer kun je af laten drukken.