Zwart-witfoto’s digitaal

Zwart-wit-foto
DIGITALE ZWART-WITFOTO’S VAN DIGITAAL BESTAND

Digitale foto’s in zwart-wit
Door de lange historie met zwart-wit fotografie, de oude meesters die we alleen als zwart-wit fotografen kennen en de keuze van zwart-wit bij fine-art fotografie heeft zwart-wit een exclusieve aanblik.

Het is iets heel bijzonders, zeker sinds digitale fotografie haar intrede heeft gedaan worden er veel minder zwart-wit foto’s gemaakt. Dat is heel jammer, want zwart-wit fotografie biedt een manier om vormen en lijnen veel meer te benadrukken en te spelen met licht. Daarmee is de digitale fotografie het een gereedschap waar elke fotograaf minimaal een paar keer mee gewerkt moet hebben.

Vroeger was zwart-wit fotografie heel gewoon. Sterker nog, de moderne kleurenfotografie werd pas in de jaren 30 geïntroduceerd door Kodak en Agfa. Ook na die tijd bleven zowel professionals als amateurfotografen veelvuldig in zwart-wit fotograferen. De esthetiek en uitdrukkingskracht van zwart-witfotografie is tot op de dag van vandaag populair. Zelfs in de tijd van de digitale fotografie kunt u in zwart-wit blijven werken of dit gaan doen.

Het probleem ontstaat als u een digitale zwart-witfoto opname wilt laten afdrukken,immers het laboratorium waar u uw digitale bestanden laat afdrukken kan alleen maar op kleurpapier afdrukken met als gevolg dat er altijd een kleuren zweem ontstaat ook ontstaat vaak een contrastloos grijs beeld aangezien kleurenfotopapier niet in verschillende gradaties bestaat wat voor een goede zwart-witfoto een must is.

Hoe digitaal in zwart-wit fotograferen.
Gebruikers van een digitale camera kunnen natuurlijk geen zwart-wit film gebruiken. Er zijn wel cameramodellen waarbij u een zwart-wit stand kunt kiezen. Maar deze haalt meestal alleen de kleur weg, waardoor een nogal contrastloos beeld in grijstinten overblijft.

De oplossing is  maak gewone kleurenopnamen, maar probeer door uw belichting en onderwerpskeuze al rekening te houden met de conversie naar een zwart-witfoto. Wanneer uw camera die mogelijkheid heeft fotografeert u het beste in RAW-modus. Deze ‘digitale negatieven’ kunt u net als een zwart-wit fotograaf zelf ontwikkelen door de juiste software te gebruiken.

Ook kun  je digitale kleurenfoto’s door mij laten omzetten in zwart-wit en door mij laten afdrukken.

Ik kan voor jou een RAW-bestand of een Tiff-bestand omzetten volgens de Ansel Adams methode naar zwart-wit.

Ansel Adams was een van de grootste landschapsfotografen aller tijden. Zijn zonemeting is zelfs de basis voor onze eigen moderne matrixmeters. Maar hoewel matrixmetingen geweldig zijn, is het leren belichten met een zonemeting een geweldig leermiddel.

Adams verdeelde zijn systeem in 11 zones, van zuiver zwart zonder details tot zuiver, weer zonder details. Hij belichtte de schaduwen en herstelde de hooglichten in de donkere kamer.

JPG bestanden kunnen worden omgezet naar zwart-wit met alleen aanpassing van contrast en helderheid.

Ik kan  voor jou digitale bestanden  op de Epson Stylus Photo inktjet printer prachtige foto’s afdrukken..

Een 100% zwart-wit foto zonder ook maar één spoortje van kleurstof met een prachtig contrast.

Of belichten op echt fotopapier zowel PE als bariet.

Digitale foto’s van negatief

Je hebt  nog oude zwart-wit ,kleuren negatieven of dia’s.

Ik kan alle formaten negatieven op zeer hoogwaardige wijze in  scannen.

Uiteraard kan van de zwart-wit negatieven ook analoge vergrotingen worden maken op zowel PE-papier als op bariet papier.

Prijzen en mogelijkheden zwart-wit afwerking