Zwart-witfoto’s digitaal

Zwart-wit-foto
DIGITALE ZWART-WITFOTO’S

Digitale foto’s in zwart-wit
Door de lange historie met zwart-wit fotografie, de oude meesters die we alleen als zwart-wit fotografen kennen en de keuze van zwart-wit bij fine-art fotografie heeft zwart-wit een exclusieve aanblik.

Het is iets heel bijzonders, zeker sinds digitale fotografie haar intrede heeft gedaan worden er veel minder zwart-wit foto’s gemaakt. Dat is heel jammer, want zwart-wit fotografie biedt een manier om vormen en lijnen veel meer te benadrukken en te spelen met licht. Daarmee is de digitale fotografie het een gereedschap waar elke fotograaf minimaal een paar keer mee gewerkt moet hebben.

Vroeger was zwartwit fotografie heel gewoon. Sterker nog, de moderne kleurenfotografie werd pas in de jaren 30 geïntroduceerd door Kodak en Agfa. Ook na die tijd bleven zowel professionals als amateurfotografen veelvuldig in zwartwit fotograferen. De esthetiek en uitdrukkingskracht van zwartwitfotografie is tot op de dag van vandaag populair. Zelfs in de tijd van de digitale fotografie kunt u in zwartwit blijven werken of dit gaan doen.

Het probleem onstaat als u een digitale zwartwitfoto opname wilt laten afdrukken,immers het laboratorium waar u uw digitale bestanden laat afdrukken kan alleen maar op kleurpapier afdrukken met als gevolg dat er altijd een kleuren zweem ontstaat ook ontstaat vaak een contrastloos grijs beeld aangezien kleurenfotopapier niet in verschillende gradaties bestaat wat voor een goede zwartwitfoto een must is.

Ik kan  voor jou digitale bestanden  op de Epson Stylus Photo inktjet printer prachtige fotos afdrukken..

Een 100% zwartwit foto zonder ook maar één spoortje van kleurstof met een prachtig contrast.

Hoe digitaal in zwart-wit fotograferen.
Gebruikers van een digitale camera kunnen natuurlijk geen zwartwit film gebruiken. Er zijn wel cameramodellen waarbij u een zwartwit stand kunt kiezen. Maar deze haalt meestal alleen de kleur weg, waardoor een nogal contrastloos beeld in grijstinten overblijft. Conclusie: maak gewone kleurenopnamen, maar probeer door uw belichting en onderwerpskeuze al rekening te houden met de conversie naar een zwartwitfoto. Wanneer uw camera die mogelijkheid heeft fotografeert u het beste in RAW-modus. Deze ‘digitale negatieven’ kunt u net als een zwartwit fotograaf zelf ontwikkelen door de juiste software te gebruiken.

Ook kun  je digitale kleurenfoto’s in zwart-wit door mij laten afdrukken

Digitale foto’s van negatief

Je hebt  nog oude zwart-wit ,kleurennegatieven of dia’s.

Ik kan alle formaten negatieven op zeer hoogwaardige wijze in  scannen.

Uiteraard kan van de zwartwit negatieven ook analoge vergrotingen worden maken op zowel PE-papier als op barietpapier.

Prijzen en mogelijkheden zwart-wit afwerking